5 ok, amiért nekem Budaházy Edda sokkal szimpatikusabb volt az Osváth Zsolttal való vitában

Megnéztem a Zshowtime youtube csatornán a Budaházy Eddával készült Polbeat adást. Egyrészt azért mert kedvelem Zsoltit, szinte rendszeres nézője vagyok, másrészt azért mert nagy nyilvánosságot kapott, sokan szörnyülködnek rajta, hogy Budaházy Edda úgy undorodik tőlünk, mint a kutyaszartól, még Alföldi Róbert is megosztotta, amiben tiszteletét fejezi ki Zsolti felé, és kíváncsi voltam, hogy mi is történik ebben a videóban.


Rögtön az elején fontosnak tartom leszögezni, hogy általában a Polbeatnek is rendszeres nézője vagyok, nagyon szeretem, ahogy bekérdeznek ellenzéki politikusoknak, mozgalmároknak, gondolatformálóknak, mert ezek a kérdések sokszor elmélyítik a tudásunkat, összefüggésekre hívják fel a figyelmet vagy álláspontokat rögzítenek. Ez egy kötekedő műsor, de szerintem működik a formátum, tényleg szeretem nézni. Általában azt érzem, hogy a meghívott ellenzéki vendég megigazul azáltal, hogy hiteles tud maradni a szembesítések után is.

Osváth Zsoltot egy más típusú helyzetbe hozták azáltal, hogy szinte 1 vs 1 vitahelyzetet teremtettek, ő viszont nem vitázni szeretett volna, hiszen tudta, hogy Budaházy Eddával nincs közös valóságalapjuk. Egy pillanatig nem gondolta elfogadhatónak az elhangzott kérdéseket és érveket, így azok szinte reflektálatlanul maradtak, néhány helyzetben pedig a "homoszexuális propagandát" állította önkritika elé: Van-e helye például ellenvéleménynek egy Pride rendezvényen, vagy vannak-e hibái a transzdiskurzusnak?
És igen, persze, ezek fontos kérdések szerintem is, de...

1. Budaházy Eddának nem Osváth Zsolttal van vitája

És ez a beszélgetésben is elhangzott, ami el lett viccelődve úgy, hogy Zsolt áldozatpozícióba kerüljön. (Hogy ő egy nulla, egy undorító kutyaszar...) Ugyanakkor Edda megjegyzése állati fontos volt azügyben, hogy ő nem egyének, hanem eszmék, és eszmék mentén hozott döntések ellen harcol.
Amikor Zsolti elkezdett a szivárványcsaládok mellett beszélni, hozta azt a koherens világképet, amivel egy vitában el lehet indulni. Kiderültek, hogy mik az alapvető ütközőpontok Budaházy Edda mozgalma és a Pride között, azonban szinte sehol nem folytatódott a diskurzus ebben a mederben, és bár mindkét fél hajlamos volt személyeskedni, Zsolt többször ki is emelte, hogy nem tud egy csoport, vagy egy ideológia nevében vitatkozni, miközben Edda szerepe mindvégig mindannyiunk számára nyilvánvaló volt. Egy ügyet képvisel, amely számára a Pride és lobbitevékenysége káros.

2. Reflektálatlanul maradt Edda 'Zsolt beteg szemüvegen keresztül lát' vádja

Egyszerűen fontos látni azt, hogy Budaházy Edda nemzetfenntartó vállalkozása egy ugyanolyan értékválasztás, mint amennyire a személyes szabadság a Pride-é. Ehhez képest amikor azt mondja Budaházy Edda, hogy a te beteg szemüvegeden, értsd az értékválasztásodon, keresztül tudod nézni a világot, akkor fontos lett volna közölni, hogy ezzel Edda is így van.

3. A csendes többség képviselői

Ez csak alá fogja húzni az előző pontot, de ebben a vitában az 'európaiság' és a 'konzervatív többség' képviselőinek a vitája zajlott, és mindkettő szörnyen demagóg helyzet, nem véletlenül a populizmus egyik leíró jegye az a fajta beszédmód, amely azt állítja, hogy mi vagyunk a normálisak és csak mi vagyok. Orbán Viktor, amikor azt mondja, hogy mi, magyarok, akkor ugyanígy csak a Fidesz szavazókra gondol, és valójában számára csak ők számítanak. Ezzel együtt fontos azt látnunk, hogy amikor Osváth Zsolt a kereszténységről, európai normákról beszélt, éppen annyira kirekesztő volt, mint amennyire Budaházy Edda kirekesztően beszél, de ezt az elfogadást képviselő Zsolttól nehezebb lenyelni.

4. Budaházy Edda tényleg nem jutott szóhoz

Igen is, attól, hogy valaki nem feminista, még nem kell elnyomnunk, azért mert nő. Ebben a videóban férfiak vitáztak férfiakkal, miközben a két/három meghívott vendég fele/kétharmada nő volt, akiknek lett volna mondanivalójuk, és akiket leuralunk, hiszen a férfiak visszik a műsort. Tök erős gesztus, hogy Dezse Balázs a végén egy igyekezte kompenzálni, még azt is gondolom, hogy a helyzettől függetlenül igaza is volt.

5. Nem old meg mindent a humor

 És végül. Osváth Zsolt nyilvánvalóan egy kurva jó fej pali. Tényleg, ezért is követem. Ugyanakkor igazat kell adnom Jeszenszky Zsoltnak, aki Osváth Zsolt első Polbeat szereplésénél már utalt rá: Egy embert az is minősít, hogy milyen egyértelműen magas labdákat nem üt le. És hát Zsolti mindent leüt, sőt, támad, bekóstol, ami persze vicces, viszont egyáltalán nem konstruktív. Értem, hogy sok esetben védhetetlenül butaság Edda és Balázs álláspontja, viszont ezek elütéséből az következik csupán, hogy egyértelműen butaság, nem derül ki az, hogy miért az, vagy hogy vannak-e egyáltalán használható állítások a kimondott mondatok mögött. Egyszerűen egy sokadik elütött poénból már semmiféle diskurzus nem alakulhat ki, és ilyenkor azt hiszem sokkal elegánsabb felállni az asztaltól.

Szóval, bár nyilvánvalóan nem értek egyet Budaházy Eddával, mégis azt gondolom, hogy ezt a vitát semmi esetre nem nyerte meg Osváth Zsolt, sőt, azt hiszem ennek a vitának nem is igazán voltak nyertesei, bár Edda legalább méltóságát megőrizve szált ki ebből az egészből: semmi olyat nem mondott, amit ne mondott volna korábban, a mondanivalójának a minősége sem változott, talán csak az jó, hogy újra egyértelműen látjuk:

Itt háború van, és megint a lét a tét. Hazánk léte. Vagy hát az Ő Hazájuké. Aminek persze a földrajzi koordinátái az én hazáméval megegyeznek, de ez csak véletlen lehet.